Dimout (164)

Dimout (164)

Verduisterende Dim-Out gordijnstoffen.

Verduisterende stoffen worden ook wel dim-out genoemd, aangezien ze het licht dimmen. Tussen de voor- en achterzijde van de stof zit een extra laag met zwarte garens, hierdoor heeft de stof een verduisterende werking. De stoffen zijn niet 100% verduisterend maar behalen een verduisteringswaarde van ca. 80% in de lichtste kleuren. De donkere tinten zijn vanzelfsprekend meer verduisterend.

Gordijnen kunnen op maat worden gemaakt. We laten de gordijnen naaien door een professioneel gordijnatelier omdat ieder zijn eigen deskundigheid heeft. Informatie over het op maat maken van gordijnen vindt u via Lees meer.

Gordijnen op maat

Gratis gemaakt bestaat helaas niet. Winkeliers die dit aanbieden hebben de prijs van het opmeten, naaien en ophangen in de meterprijs verwerkt, waardoor deze prijzen per meter vaak tot 2x duurder uitkomen dan dat ze zouden zijn indien u bij ons zou kopen.
Richtlijn/indicatie naaikosten per baan € 12.50 (ongevoerd, incl. haken)
Kamerhoog € 9.95 per meter.

Indien u gordijnen op maat wilt bestellen kunt u vrijblijvende informatie aanvragen via email. Noteer a.u.b. goed de maten, wat voor soort gordijnen, welke stof e.d. Gordijnen voor boogramen, schuine ramen zijn ook mogelijk.
Hieronder vindt u wat algemene informatie over gordijnen meten, plooien, voering enz.
Indien we nog vragen hebben nemen we contact met u op.
U kunt ook de hoogte en breedte van het raam doorgeven + het soort ophangsysteem wat u heeft, dan wordt het voor u uitgerekend. We kunnen helaas niet bij u thuis komen meten en ophangen.

Goed meten en de stof berekenen

Met de aankoop van raamdecoratie die op maat wordt gemaakt, is vaak een hoog bedrag gemoeid. Daarom is het belangrijk om goed te meten om het gebruik van stof te kunnen berekenen.

Het opmeten van een gordijn, dit zijn de algemene regels:

■ Meet met een metalen rolmaat of een vaste meetlat die lang genoeg is om in één keer te meten.
■ Meet minimaal twee maal om vergissingen te voorkomen.
■ Meet aan beide zijden, een plafond, vloer of kozijn is niet altijd waterpas; bij verschil in hoogte telt de kleinste maat.
■ Hou rekening met vensterbanken, verwarmingen, e.d. want gordijnen moeten vrij kunnen hangen.
■ Hou in een nieuw huis rekening met de nog aan te brengen vloerbedekking.

Hoogte en breedte

■ In de dag betekent dat het gordijn binnen de nis van een raam of deur valt.
■ Op de dag betekent dat het gordijn voor de nis van een raam of deur valt.
■ Hou in een nieuw huis rekening met de nog aan te brengen vloerbedekking.
De lengte van de rail of roede bepaalt de breedte van een gordijn. Als er nog geen rail of roede hangt, adviseren wij de roede of rail minimaal 20cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam.

De hoogte wordt bepaald door de maat tussen de vloer en de bovenkant van het gordijn. Hiervan moet 2 cm worden afgetrokken, zodat het gordijn vrij boven de vloer hangt. Deze klare hoogte is de hoogte inclusief het 'hoofdje'.

Extra instructies

Gordijn in twee of drie delen:
Een gordijn in twee delen op één rails of roede, moet  worden aangegeven. Van ongelijke delen moeten de maten van de aparte delen opgegeven worden: dus de breedte van zowel het linker als het rechter deel. Omdat het atelier alle orders voor één klant verzamelt, maakt men deze gordijnen van dezelfde stof met dezelfde patroonhoogte.

Korte gordijnen:
Bij voorkeur voor korte gordijnen (bijv. tot aan vensterbank), adviseren we de gordijnstof niet precies tot op de vensterbank te laten hangen. Onder invloed van warmte en vocht kan de lengte van het gordijn iets variëren, dit valt niet op als het gordijn zo'n 20 cm over de vensterbank hangt.

Ruim hangen:
Kleur en dessin van gordijnen komen het best tot hun recht bij een mooie plooi: de meest gebruikte plooi is dan ook de dubbele plooi. Het mooist hangen gordijnen van plafond tot vloer.

Stofverbruik

Er zijn drie soorten plooien, de voorbeelden ziet u hieronder. Voor elke plooi geldt een percentage waarmee de breedte wordt vermenigvuldigd om de hoeveelheid stof uit te rekenen.

 gordijnplooi enkel gordijnplooi dubbel vlinderplooi gordijnplooi drie-dubbel

■ Stofverbruik: enkele plooi, dubbele plooi, tri-plooi
■ Overgordijnen: 1800% 250% 300%
■ Vitrage: 200% 250% 300%

Stofverbruik ringen:
Bij toepassingen van ringen van 25 mm of 40 mm, wordt de breedte met ± 180-200% vermenigvuldigd.

Stofverbruik lussen:
Gordijnen met lussen of gestrikte lussen vragen ook om een vermenigvuldiging van de breedte met ± 180-200%. Alleen verkrijgbaar bij vitrage, in-betweens en gordijnstoffen, niet in velours.

Hoofdje:
Het hoofdje van het gordijn is de hoogte tussen de bovenkant van het gordijn en de haak. Het hoofdje bedekt de runnertjes en een deel van de rail. De standaard afmeting van het hoofdje is 2,5 cm. Als u een andere maat nodig heeft, moet u dit op het formulier aangeven.

Als geplooide gordijnen worden gehangen aan een roede met ringen (het haakje gaat door een oogje aan de ringen) mag het hoofdje maar 1 cm hoog zijn. Dit hoofdje bedekt dan enkel het 'ophangringetje'. De ringen en de roede blijven volledig zichtbaar.

Voor een gordijn met ringen van 40 mm raden we een hoofdje van 2 cm aan (max. 4 cm). Voor de bepaling van de juiste maat van het hoofdje moet u de wijze waarop de gordijnen worden opgehangen goed aangeven.

Afwerking

Overgordijnen worden standaard gemaakt met 8 cm vliesband. Aan de zij- en onderkant wordt blind gezoomd. De afstand tussen de plooien is ongeveer 10cm.

Vitrages worden standaard gemaakt met 6 cm vliesband; aan de zijkant wordt, indien mogelijk, blind gezoomd. De onderkant van de zijzoom is voorzien van een loodje. De afstand tussen de plooien is ongeveer 8 cm.

Voering

Het is ook mogelijk om gordijnen te laten moltoneren. Hierbij wordt een tussenvoering van molton gebruikt. In de winter houden ze de kou buiten en in de zomer de hitte. Ze ogen het fraaiste wanneer ze tot op de grond hangen en zijn zeer goed toepasbaar in het luxe interieur.Bij ramen met enkel glas zorgt een gewatteerde voering voor isolatie

Sommige stoffen verkleuren in het zonlicht. Een voering gaat dat tegen.
In de slaapkamer is het ook slim om gordijnen met een (lichtdichte) voering te nemen, zodat het er goed donker wordt. Bij ramen met enkel glas zorgt een gewatteerde voering voor isolatie.

Al onze producten kunnen gevoerd worden, zowel met voerings- of verduisteringsstof en dat alles met de hoogst mogelijke kwaliteit en service.

Voering heeft vele praktische voordelen. Een gevoerd gordijn verlengt de levensduur van de meeste gordijnen, isoleert beter en geeft een grotere mate van privacy. Daarnaast ziet het gordijn er professioneler uit en blijft langer in vorm. Ook de kleuren van de stof worden behouden en beter getoond door de bescherming en achtergrond van voering.
Voor een wat luxere uitstraling kunt u uw gordijnen met zijde voering doubleren

Bewaren

Bewaren

Bewaren