Gelamineerd dek

Gelamineerd dek

Gelamineerd dek

Gelamineerd dek is een dun laagje schuim wat is afgewerkt met een tricot laagje, jersey, microvelours of kunstleer. De dikte varieert in de regel van 2mm tot ca. 6/7 mm. Gelamineerd dek wordt voor veel toepassingen gebruikt.

Zo wordt gelamineerd dek / onderdoek vaak gebruikt bij meubelstoffering als afdeklaag op stoelzittingen of rugleuningen. Doordat het materiaal iets elastisch is kan het goed over de stoelzitting worden getrokken, zodat het mooi glad is en daarna worden vast geniet.
Voor rugleuningen wordt het materiaal meestal gelijmd op de ondergrond met een lijm die geschikt is voor schuim.
Voor de zitting van een stoel of bank waar losse kussens op komen wordt dit onderdoek ook als afwerking gebruikt.

Bij autostoelen wordt vaak gelamineerd dek gebruikt welke geschikt is in combinatie met het haak gedeelte van klittenband. Hiermee worden bekledingsstoffen dan vastgezet.

Gelamineerd dek met een microvelours toplaag wordt als hemelbekleding gebruikt in boten en auto's. Dit kan ook Alcantara zijn of een andere velours stof. Hiervoor is een contactlijm nodig, welke  geschikt is voor hoge en lage temperaturen. Gewone lijm gaat los en dan komt de plafondbekleding naar beneden.

Dan is er nog een bekledingsstof afgewerkt met een vinyl laagje (kunstleer) b.v. de Vyva Cover. Dit wordt meestal toegepast in boten, caravans en campers als plafondbekleding en wandbekleding. Dit is gemakkelijk schoon te houden.