Chenille (602)
Chenille upholstery fabrics
Buy online Chenille upholstery fabrics in plain and blended in many qualities and price ranges. Free samples to feel and to see the material at home.
Wat is Chenille?
Chenille is een term die zowel verwijst naar een soort garen als naar een stof die gemaakt is van dit garen. De naam komt van het Franse woord voor rups, waar het garen uiterlijk op lijkt.
Er worden twee verschillende draden gebruikt. Een dunne draad wordt omwonden met een dikke, zacht gesponnen draad. Na het twisten wordt deze dikke draad over de lengte van het garen doorgesneden, waardoor de draadeindjes uit gaan staan, het zogenaamde haar.
Tegenwoordig worden niet meer alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt, als katoen of linnen voor de ketting en wol of zijde voor de inslag, maar ook kunstgarens zoals kunstzijde en acryl.
Chenille meubelstoffen:
Wanneer chenillegarens zijn verwerkt in een weefstof geeft dit een rijke, volle uitstraling. Bij nieuwe Chenille-stoffen zullen de gesneden pooltjes vrijwel rechtop staan en veel licht absorberen. We zien een mooie, volle tint. Door de invloed van lichaamswarmte, -druk, -vochtigheid en luchtvochtigheid kan de stof gaan pletten en kunnen zichtbare veranderingen in de chenille stand plaatsvinden door enigszins naar één richting te gaan ombuigen (ook wel "zitspiegel" genoemd). Daardoor valt het licht meer op de zijkant van de poolgarens, die veel meer licht kunnen terugkaatsen. De meubelstof lijkt daardoor op die plaatsen donkerder van kleur te worden.("shading") Het is dus een optisch effect, dat op geen enkele manier in verband kan worden gebracht met minder goede eigenschappen van de in de stof verwerkte materialen. Shading (vleug) is een eigenschap van een stof met een gesneden pool die de chenille-weefstof laat leven en doet absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit, cq. verkorting van de levensduur.
Slijtweerstand van meubelstoffen:
Voor het testen van de slijtweerstand van meubelstoffen zijn 2 gangbare methodes in gebruik. In Europa wordt meestal de Martindale test gebruikt. In de Verenigde Staten is de Wyzenbeek methode gangbaar.
De werkelijke prestaties van een stof worden bepaald door vele factoren, zoals vezelgehalte, weeftechniek, afwerkingen, meubelontwerp, onderhoud, reiniging en gebruik. Duurzaamheid van een bekleding stof is een complexe interactie. De uitslagen van de testen zijn echter een goede indicatie.
Verhouding:
30.000 double rubs Wyzenbeek staat ongeveer gelijk aan 40.000 cyclitoeren Martindale.
KIM Gebruiksklassen en aantal toeren Martindale:
Decoratief gebruik tot 6.000
Licht woongebruik vanaf 6.000 tot 10.000
Normaal woongebruik vanaf 10.000 tot 15.000
Intensief woongebruik vanaf 15.000 tot 20.000
Intensief woongebruik + werken vanaf 20.000
Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 50.000 toeren Martindale of 40.000 rubs Wyzenbeek, zelden tot nooit klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.
Pilling op een meubelstof:
Men dient er altijd rekening mee te houden, dat door het gebruik de stof altijd ruw kan worden en er pilling kan ontstaan. Pilling kan ontstaan door invloeden van buitenaf, door bijvoorbeeld jeans of intensief stofzuigen. Hierdoor kunnen in de stof vezeltjes loslaten en bolletjes vormen.
Pilling kan verholpen worden door een pillingapparaatje te gebruiken en de ontstane pilling voorzichtig te verwijderen. De stof zelf heeft hier niets onder te lijden. De kans op pilling wordt vaak aangegeven bij de producteigenschappen van de meubelstof.
Lichtechtheid van meubelstoffen:
Lichtechtheid wordt als een belangrijke test bij meubelstoffen gezien. Elke stof die onder invloed van zonlicht staat, kan op den duur verbleken. Uit testen is gebleken dat dit zelfs kan ontstaan door langdurige blootstelling aan halogeenverlichting. Zorg dat het meubel niet te dicht bij de verwarming staat. Te veel warmte kan de kwaliteit van stof, leder en/of schuim zeer nadelig beïnvloeden.
Beschadiging van meubelstoffen:
Weefstoffen en andere bekledingsstoffen, kunnen ook beschadigen door gebruiksvoorwerpen zoals riemen, portemonnaies en sleutel(bossen). Ook tassen die op het meubelstuk gezet worden kunnen beschadigingen veroorzaken. De stugge stof van spijkerbroeken en andere jeans kan afgeven en belast een stof zwaarder dan bijvoorbeeld, zachte wollen kledingstoffen.
Beschadigingen aan armleuningen kunnen ontstaan door o.a. armbanden en horlogebandjes. Tanden en nagels van huisdieren kunnen een bedreiging zijn voor elk materiaal dat gebruikt wordt voor meubelstoffering.
Onderhoud van een meubelstof:
Door de stof regelmatig met een zachte borstel op te borstelen, of met de speciale meubelborstel op de stofzuigermond uit te zuigen, krijgt vuil geen kans zich in het doek op te hopen en dit aan te tasten. De zuigmond checken op scherpe randjes of bramen. Bij poolstoffen altijd met de vleug mee borstelen/stofzuigen. Daarna eventueel afnemen met in water (moet vooraf gekookt hebben i.v.m. neerslaan van de kalk) gedompelde en goed uitgewrongen zeem. Goed laten drogen voor gebruik!
Over het algemeen geldt: regelmatig stofzuigen, 3 maandelijks afhankelijk van het gebruik nat afnemen, met name de intensief gebruikte delen, en jaarlijks of 2-jaarlijks professionele reiniging.
Opm.: zand is een killer voor meubelstof en vlekwerende coatings !!
Vlekken verwijderen uit een meubelstof:
Vlekken van buiten naar binnen opdeppen en proberen te verwijderen met gekookt lauw water. Overtollig residu opnemen met een lepel. Laat de stof naderhand goed drogen alvorens er weer gebruik van te maken.
Niet behandelen of later behandelen is 10 keer beter dan verkeerd behandelen!!
Bij niet verwijderbare vlekken de website van James vlekkenverwijderaar raadplegen: www.james.nl
of bellen met de James vlekkenlijn: 077-3278007.